Om oppskriften
Jeg kaller denne oppskriften for fransk linsesuppe da jeg bruker franske linser. På fransk hadde jeg kalt den «velouté de lentilles», noe som ikke helt betyr suppe (men nesten!). En velouté er litt rundere og tykkere enn en suppe. Dessverre tror jeg ikke at det finnes noe norsk ekvivalent til dette ordet.
Til denne oppskriften anbefaler jeg å bruke en sil for å få et mye finere og rundere resultat.
Linser
Visste du at det finnes en liten fransk by som er kjent i hele verden for linsene sine? Byen heter Le Puy en Velay og har ikke mer enn nitten tusen innbyggere. Le Puy-linser er beskyttet av to betegnelser: AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) og AOP (Appelation d’Origine Protégée). Begge betyr at linsenes opprinnelse er beskyttet. AOC er det franske svaret til EUs AOP. Med andre ord er disse linsene beskyttet både i Frankrike og i Europa, og det finnes en streng kravspesifikasjon for å produsere Le Puy-linser.
Det finnes liknende linser, fra Canada, og det er nok disse som er lettest å få tak i. Merkelig nok, heter de «French lentils», fra Canada… Men kvaliteten er ikke den samme – de har ikke en så streng kravspesifikasjon. For eksempel er det forbudt å bruke glyfosat (den aktive substansen i plantevernmiddelet «Roundup») når man har en AOP – men i Nord-Amerika er det fortsatt lov.
Ettersom jeg ønsker å både støtte de franske produsentene og spise mer lokalt når det lar seg gjøre, velger jeg å bruke franske linser til denne oppskriften. Jeg ser ikke helt behovet for å kjøpe linser fra Canada når det finnes et bedre alternativ i Europa.
Vinanbefaling
En hvitvin fra Jura (Arbois for eksempel) eller Rhônedalen (Côtes du Rhône village) vil være perfekt til denne retten.
Tips
Du kan beholde noen kokte linser til pynt, sammen med litt grønt. Da får du litt «crunch» i suppa di!