Eltefritt brød

denfranskekokken

Prep time: 5 minutter

Koke/steke tid: 50 minutter

Antall pers.

Bilde brød
Eltefritt brød etter steking

Eltefritt brød er konge! Historien bak denne oppskriften går tilbake til 2019. Vi satt hos svogeren min og koste oss meg et glass vin, og mens vi snakket begynte svigerinna mi å lage brød – det tok henne ca. 5 minutter og jeg var virkelig imponert. Jeg husker at jeg tenkte «wow, kan det ta så lite tid å lage kjempegodt brød selv?».  Etter denne dagen har vi aldri kjøpt ferdig brød i butikk igjen. Dette brødet er så enkelt å lage at det fungerer veldig fint i hverdagen. Det krever bare litt planlegging, men ikke så mye.

Deigen må hvilke i ca. 8-10 timer, så jeg pleier å lage den om kvelden for å steke brødet om morgenen, eller omvendt: jeg lager deigen om morgenen for å steke brødet om kvelden. Noen ganger har jeg glemt litt, og hvis jeg bare har 4-5 timer, dobler jeg bare mengden tørrgjær.

Jeg oppfordrer deg å prøve oppskriften. Som vi sier på fransk: «L’essayer, c’est l’adopter!». Altså, «Prøver du den, adopterer du den»!

Grunnoppskriften kom fra dn.no men jeg har endret den og prøvd mange forskjellige varianter for å få et grovere brød.

Det som er genialt med den oppskriften under er at du trenger aldri å lage det samme brødet to ganger. Jeg lager brød to ganger i uka, og det er aldri akkurat det samme. Jeg har en hel skuff som er dedikert til brød, og jeg bruker gjerne mellom to og fire typer mel, og tilsette masse forskjellige frø.

Lek gjerne med hvilket mel du bruker: hvetemel, sammalt hvetemel, rugmel, speltmel, byggmel, havremel, osv . Du kan også prøve mindre kjente typer mel som for eksempel bokhvetemel. 100g holder – den gir masse smak!.

Det samme gjelder frø, det finnes mange muligheter: linfrø, chiafrø, solsikkefrø, gresskar kjerner, sesamfrø, valmuefrø, osv. Bland gjerne flere typer.

Her får du to fine, gode brød med svært lite jobb. Er dere ikke mange nok hjemme for å spise brødet før det blir tørt? Ikke noe problem, bare del dem i to og frys dem – de er nesten like gode når du tar dem ut av fryseren. Det er det jeg pleier å gjøre, og jeg tar dem ut av fryseren etter behov. Da har vi alltid fersk, hjemmelaget brød på bordet.

Bonne chance!

View Print Layout
  • Prep time: 5 minutter
  • Koke/steke tid: 50 minutter
  • Total tid: 55 minutter

    Ingredienser til to brød

    • 1 kg mel, Hvetemel 60%, byggmel 25%, rugmel 15%
    • 1 ts tørrgjær
    • 2 ts salt, Kan reduseres
    • valgrie frø, linfrø, solsikkefrø, chiafrø, gresskar kjerner, osv
    • 8 dl vann, Litt mer ved behov (avhengig av hvilket type mel du bruker)

    Slik gjør du

    • 1)

      Bland alle tørre ingredienser sammen.

    • 2)

      Tilsett vann og bland godt.

    • 3)

      La deigen hvile i ca. 8-10 timer.

    • 4)

      Hell deigen i to smurte brødformer. Jeg bruker silikonformer, og derfor er smøring ikke nødvendig.

    • 5)

      Stek brødene i ovn på 200 grader i 50 minutter. Gjerne fem minutter ekstra hvis du liker brødet ditt godt stekt.

    6 Comments

    • Linda Hagen

      12/09/2022 at 16:55

      Tror du deigen kan hvile i hver sin brødform i ovnen og starte steking med programmerbar ovn? Da blir brødet med på oppvarmingen av ovnen, så kanskje ikke så heldig for hevingen?

      1. denfranskekokken

        13/09/2022 at 06:45

        Hei Linda! Så hyggelig at du får lyst til å prøve denne oppskriften. Deigen kan absolutt hvile i hver sin brødform. Jeg har faktisk gjort det i begynnelsen, men ettersom deigen gikk over toppen av formen, ble det vanskelig å dekke den. Men hvis du har en programmerbar ovn, er det litt forskjellig – prøv gjerne!

    • Anne-Lise

      23/09/2022 at 16:28

      Hei! Jeg er for tiden i Frankrike, kan du fortelle meg hva slags fransk gjær og mel jeg kan bruke til denne oppskriften? På forhånd takk!

      1. denfranskekokken

        26/09/2022 at 10:45

        Hei! Hvetemel er farine de blé (T55) – det er det du skal bruke mest av. Du kan i tillegg bruke “farine d’épeautre” (speltmel), “farine de seigle” (rugmel) eller “farine de sarrasin” (bokhvetemel). Tørrgjær heter “levure de boulanger” eller “levure boulangère”. Det kan hende at du må justere litt hvor mye vann du bruker i oppskriften – se på konsistensen. Jeg har lagt merke til at 8dl vann var for mye da jeg lagde denne oppskriften i Frankrike. Jeg tror at det skyldes at meltypene er litt forskjellige og absorberer mer eller mindre vann.

        1. Anne-Lise

          30/09/2022 at 13:38

          Åh, jeg har alltid problemer med å lage bakevarer i Frankrike, og har aldri tenkt på at det kan være vannmengden, trodde alltid at jeg valgte feil mel. Dette skal jeg teste ut, nå ble jeg glad 🙂 Merci beaucoup ! 🙂

          1. denfranskekokken

            04/10/2022 at 07:42

            Lykke til!

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Next Recipe